Να μπει στο Σύνταγμα η προστασία των ζώων


Η προστασία των ζώων θα περάσει στο ελληνικό Σύνταγμα! Την πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας επεξεργάζεται ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, με στόχο να περάσει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.


Στο μεταξύ, για πρώτη φορά ορίζεται αντεισαγγελέας Εφετών στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιος για την προστασία των ζώων σε πόλη στην εφετειακή περιφέρεια.
Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αυτές ειδήσεις προέκυψαν από την ημερίδα με θέμα «Το ελληνικό δικαιικό σύστημα για τα ζώα, πρακτικά προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του.
Ο ρόλος των εισαγγελικών, αστυνομικών και αυτοδιοικητικών αρχών», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τα μέλη της στη Βόρεια Ελλάδα.
Συμμετοχή
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχε η εκδήλωση προκύπτει από την απρόσμενη συμμετοχή!
Παρευρέθησαν πάνω από 400 άτομα και εκπρόσωποι από περίπου 30 φιλοζωικές οργανώσεις που υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις ανακοινώσεις.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις της εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνης Χρυσογιάννη και του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Ευστάθιου Θεοφανίδη, αρμόδιου σε θέματα ρατσιστικής βίας.
Το… «μεγάλο νέο», για τη βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον, αφού στην Αθήνα υπάρχει ήδη, ήταν η θέσπιση εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για υποθέσεις κακοποίησης ζώων.
Επίσης, όπως ανέφερε η κ. Χρυσογιάννη, έχει δρομολογηθεί και ορισμός, για πρώτη φορά, αντεισαγγελέα Εφετών που θα εποπτεύει όλες τις υποθέσεις τις σχετικές με κακοποίηση ζώων, σε ολόκληρη την εφετειακή περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δηλαδή και στους όμορους νομούς.
Πρόοδος
«Είναι σημαντικό ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλα βήματα προόδου στη χώρα μας στο ζήτημα της προστασίας των ζώων. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρειος Πάγος έχουν αρχίσει να παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις με συνεχείς εγκυκλίους στηρίζοντας ένα θέμα που στο παρελθόν βρισκόταν σε νομική απαξίωση», ανέφεραν στη «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι της φιλοζωικής οργάνωσης «Νοιάζομαι» της Θεσσαλονίκης.
Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμη, κυρίως με την περιορισμένη ανταπόκριση μικρών Αστυνομικών Τμημάτων της επαρχίας στις καταγγελίες.
Βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. έχει μόλις δύο χρόνια που ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη στο θέμα της κακοποίησης των ζώων, ωστόσο είναι γενικότερα παραδεκτό ότι γίνονται συνεχείς ενέργειες από την ηγεσία του σώματος για μεγαλύτερη δράση και ευαισθητοποίηση των αστυνομικών στο πρόβλημα.
«Αυτό που περιμένουμε πλέον και θεωρούμε σημαντικό βήμα για την προστασία των ζώων είναι νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίδεται στις φιλοζωικές οργανώσεις το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες κατηγορουμένων για κακοποίηση ζώων. Πριν από τον ανασχηματισμό, η ρύθμιση βρισκόταν σε τελικό στάδιο για να νομοθετηθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης χωρίς χρονοτριβή», επισήμανε η νομική σύμβουλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Βασιλική Τάκη.
Αναθεώρηση
Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων ήταν το θέμα που έθιξε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα τα ζώα καλύπτονται από το άρθρο 26 που αναφέρεται γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, ο ίδιος έχει επεξεργαστεί πρόταση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας ώστε στην επόμενη αναθεώρηση να εξασφαλιστεί συνταγματικά με τον πλέον σαφή τρόπο το δικαίωμα των ζώων στη ζωή και την ελευθερία.
Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, αφού αυτά συγκαταλέγονται στο φυσικό περιβάλλον, και μολονότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας να τα προστατεύει, αυτό δεν συμβαίνει επαρκώς.
Εξήγησε μάλιστα ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται ουσιαστική έλλειψη συμβιωτικού πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
Τα εθνικά νομοθετικά κείμενα προστατεύουν ελλιπώς τα ζώα και το περιβάλλον και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι ικανός να πράξει ο άνθρωπος εις βάρος των ζώων αν σκεφτούμε το τι κάνει σε βάρος των συνανθρώπων του, γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια σαφής συνταγματική κατοχύρωση.
Oμιλητές και θέματα
Εκτός από την πρόεδρο της Πανελλαδικής, Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας -και «ψυχή» της ημερίδας- Νατάσσα Βυσσινού-Μπομπολάκη, τον λόγο πήραν και:
  • Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Ευστάθιος Θεοφανίδης, ειδικός εισαγγελέας κατά της Ρατσιστικής Βίας – Υπ. ΔΝ ΑΠΘ, μίλησε με θέμα «Ποινική δίωξη και προδικασία σε υποθέσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώων κατά το ισχύον νομοθετικό καθεστώς: η λειτουργική αρμοδιότητα και παρέμβαση του εισαγγελέα».
  • Ο πρωτοδίκης Δ.Ν. Χρήστος Τριανταφυλλίδης μίλησε με θέμα «Η έννοια της κακοποίησης των ζώων κατά το άρθρο 16 του νόμου 4039/12».
  • Παρέμβαση της Ειρήνης Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε στον ορισμό αντεισαγγελέα Εφετών, για πρώτη φορά, που θα εποπτεύει υποθέσεις κακοποίησης ζώων.
  • Ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Αθανάσιος Ντινόπουλος μίλησε με θέμα «Ο μύθος της μοναδικότητας του ανθρώπου».
  • Η αξιωματικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, αστυνόμος Β’, Βασιλική Μεταξιώτου, μίλησε με θέμα «Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων στην καθημερινή αστυνομική πρακτική».

0 Σχόλια